Det bärande temat är att hitta nya möjligheter och höja sin avkastningsförväntning som aktieplacerare. Vissa branscher finns helt enkelt inte i Finland, men än viktigare, vissa aktieförmögenhetsslag saknas helt. Dessa ska vi bekanta oss med och lära oss utnyttja. Vidare ska vi se hur man kan lyfta avkastningsförväntningen genom att utnyttja skuldhävstång. Nedgången har pågått ett bra tag nu vilket gör den här möjligheten allt intressantare.
Godbitar från världen
Visste du att intresset för utländska direkta aktier börjar vara större än för inhemska aktier bland finska småsparare? Så var det i oktober 2022 enligt Nordnets månadsstatistik! Riktigt många placerare vi träffar har faktiskt utländska innehav, så det är på tiden att vi borrar oss in i internationella aktier. Det är sist och slutligen förvånansvärt lätt, men vi behöver känna till vissa aspekter som underlättar placerandet.
I utbildningen går vi igenom:
- Varför internationella bolag?
- Hur hittar man intressanta bolag?
- Olika länders säregenskaper och lokala kutymer
- Via värdeandelskontot eller aktiesparkontot, ur beskattningens synvinkel
- Dividender och beskattningen
- Söka tillbaka för mycket debiterad källskatt på dividend
- Kostnader och valutarisken
- Bolagsstämman
- Screening (aktiesökning) och utmaningar med screeningen, tydliga exempel på fallgropar
Sedan går vi igenom tre aktieförmögenhetsslag som inte hittas i Finland alls. Dessa erbjuder en utmärkt första anhalt då du plockar in utländska bolag. I regel handlar det om kvalitetsbolag, så de platsar i de flesta fall i nybörjarens aktieportfölj.
- Börsnoterade investmentbolag (t.ex. Investor och Berkshire Hathaway)
- REIT bolag (t.ex. Realty Income) och nyckeltalsanalys för värdering av dessa
- Dividendaristokrater (t.ex. McDonald’s och 3M)
För varje förmögenhetsslag går vi igenom fördelar, nackdelar, när man borde äga dem och när man hellre undviker dem. Vi funderar också på deras roll i en diversifierad portfölj.
Höj avkastningsförväntningen via skuldhävstång
Låt inte ordet skuldhävstång skrämma dig. De facto kan en liten skuldhävstång driva avkastningarna riktigt bra också, bara man bygger portföljen omsorgsfullt. Vi går igenom hur man kan utnyttja skuldhävstång och varför det kan löna sig via olika exempel. Fokus kommer att ligga på effektiv riskhantering.
- Skuldens olika former, fördelar och nackdelar
- Skuld i förhållande till månadssparande
- Säkerhetens tillräcklighet och risker
- Skuldens användningsgrad och tips för detta
- Ansvarsfullt utnyttjande av skuldhävstång via exempel
- Till sist ett praktexempel på en effektiv portfölj
Utnyttjande av skuldhävstång rekommenderas inte till nybörjare.
När, var, hur?
Kursen består av tittarrättigheter till den webinar som vi arrangerade den 17.11.2022. Videon är totalt 3h och 50min lång. Du kan se på inspelningen så många gånger du vill, vi har ingen tidsbegränsning.
Utbildningens pris är 69€ inkl. 24% moms. Kursavgiften är avdragsgill i kapitalbeskattningen.
Målgrupp
Den huvudsakliga målgruppen är nuvarande aktieplacerare som vill bygga på sin kunskap. Det är i fördel att känna till de centralaste begreppen och nyckeltalen såsom P/E, P/B, dividendavkastning och avkastning på eget kapital för att få mest ut av kursen. Kursen är dock mycket praktiskt lagd så att även en mera ovan aktieplacerare får mycket ut av innehållet. Vill du bygga på din kunskap på förhand kan du bekanta dig med webinarie inspelningarna Grundkurs och fortsättningskurs i aktiesparande paket.
Recensioner
Det finns inga recensioner än.