Osakevarallisuuden rakentaminen kuukausisäästämisellä

kuukausisaastaminen_kesko

On erittäin helppoa ja kustannustehokasta säästää kuukausittain indeksirahastoihin. Sama summa joka kuukausi, ja vaurastumista ei oikein voi estää. Mutta onko osakevarallisuuden rakentaminen kuukausisäästämisellä mahdollista toteuttaa suorilla osakkeilla?

Päätin osoittaa tämän olevan mahdollista toteuttamalla tätä oikealla rahalla. Tätä kolumnia päivitetään joka kuukausi (jos vain muistan…), aina kun uusia osakkeita ostetaan. Voit siis seurata miltä tämä prosessi näyttää oikeassa elämässä. Jos haluat opiskella osakesijoittamista, tutustu kursseihimme!

Sijoitussuunnitelma

Avasin tätä varten erillisen pankkitilin ja arvo-osuustilin Osuuspankkiin. Vaikka olenkin pankin omistaja-asiakas, niin tämä ei ole affiliate mainos millään tavalla. Siirrän 150€/kk tälle pankkitilille. Ostan suoria osakkeita kuun alussa koko saldolla. Jos yhtiö maksaa osinkoa käytän nekin rahat uusiin osakkeisiin. Jos tilille jää käyttämätöntä rahaa käytän ne seuraavan oston yhteydessä. Tavoitteena on ostaa mahdollisimman monta osaketta, jotta tilillä olisi mahdollisimman vähän rahaa jokaisella hetkellä.

Toteutus on arvo-osuustilin kautta, jossa osinkoveroa pitää maksaa. Olisi ollut parempi vaihtoehto säästää osakesäästötilin kautta, mutta siinä ei ole OP:ssa kaupankäyntikulujen osalta samaa kattoa kuin arvo-osuustilillä. Siksi näin. Kaupankäyntikulu on 1% ostosummasta aina 500€ asti (OP Omistajaetu).

Ostaminen ei tapahdu automaattisesti rahastosijoittamisen tavoin, vaan tässä pitää manuaalisesti antaa ostotoimeksianto kerran kuussa. Pieni lisävaiva siis. Raha siirtyy sentään automaattisesti hoitotilille. (Toista on Yhdysvalloissa, jossa mm osingot voidaan suoraan sijoittaa automaattisesti uudelleen, nk DRIP menetelmän avulla)

Kk-säästäminen on useimmille tärkein tapa vaurastua kun ei ole syntynyt kultalusikka suussa. En minäkään ole. Tuo kk-summa rahoitetaan yleensä ansiotuloilla, jota myös maksetaan pikku hiljaa sitä mukaan kuin töitä tehdään. Olennaista on, ettei tätä lähdetä vertailemaan isompaan kertasijoitukseen.

Tavoitteet

  1. Osoittaa suoran osakesalkun rakentamisen kk-säästämisellä täysin toimivaksi konseptiksi
  2. Saada vuosittain yhä enemmän osinkoa -> tällä mitataan prosessin rahallinen hyöty
  3. Ajan myötä arvonnousuakin

Valittu osake

Olisin periaatteessa halunnut rakentaa suoraan hajautetun salkun. Se olisi tarjonnut älyllisen haasteen päihittää indeksiä, mutta raportoinnista olisi tullut täydellinen painajainen. Miten perustella päätökset, miten raportoida kaupat, niin ettei kolumni kasva liian pitkäksi jne.? Päätin pitää asiat yksinkertaisina ja valitsin Keskon osaketta tähän. Perusidea ei muutu miksikään, eli suoran osakesalkun rakentaminen kuukausisäästämisellä.

Kesko on tylsä oligopoli omalla toimialallaan Suomessa. Muutenkin Kesko täyttää laatusijoittamisen kriteerit hyvin, on kannattava, jakaa osinkoa, kasvaa jonkun verran, tase hyvässä kunnossa (velkaantumisaste näennäisesti korkea lease back vuokrien takia) ja sillä on hyvä tulevaisuus.

Arvostuksesta ei tarvitse tässä mallissa välittää, kun hajauttaa ostokset vuosien mittaan. Sitten ajan myötä katsotaan mihin tällä päästään. Ehkä Keskon suuromistajaksi…. 😀 Isona etuna koen sen, että Kesko maksaa osinkoa neljästi vuodessa, ja tämä saa enemmän säpinää aikaiseksi tällaisessa projektissa kun pääsee sijoittamaan niitäkin uudestaan. Tosin se ei ole mikään perusedellytys vaurastumiseen. Valitsin enemmän vaihdettu B-osake.

Tilannekatsaus

Kunhan aika kuluu antavat käyrät enemmän informaatioarvoa. Ne ovat jo nyt mukana, jotta näet miten seuraan kehitystä.

Kaikista motivoivin kuva taitaa olla osakkeiden lukumäärän seuraaminen. Tällä on suora vaikutus saatuun euromääräiseen osinkoon, eli osakkeenomistajan nettomääräiseen hyötyyn. Kunhan riittävästi aikaa kuluu voidaan kaikki ihmetellä miten osinkosumma kasvaa vuodesta toiseen vaikka salkun arvo heiluu suuntaan jos toiseen. Ja osinkosummahan kasvaa kolmella tavalla:

  1. Sijoittamalla uutta omaa pääomaa, tässä 150€/kk
  2. Korkoa korolle, eli sijoittamalla saadut osingot uusiin osakkeisiin, tässä niin täysmääräisesti kuin mahdollista
  3. Kun yhtiö korottaa omaa osinkoaan, takeita ei toki ole ja itse toivon, että osinkoa kasvatetaan hitaammin kuin tulos kasvaa

Tapahtumaloki


Kuvakaappaus op.fi 3.5.2024 klo 12:00

Yhteenveto

Talletukset yhteensä, 450,00 €
Ostot (sis.kulut) yht., -444,42 €
Osakkeiden arvo, 2.5.2024, 416,52 €
Arvonmuutos €, -27,90 €
Arvonmuutos %, -6,28 %
Osingot yhteensä, 2,08 €
Kulut yhteensä, -4,40 €

Selitykset

Päivämäärä: Päivä kun jotain tehtiin
Tilin alkusaldo: Saldo ennen kuin jotain tehtiin
Tapahtuma: Talletus = siirto pankkitilille, osto = osakkeita ostettu, osinko = saatu joko osinkoa tai pääomanpalautusta sinä päivänä kun se on tullut tilille
Lukumäärä: Ostettujen osakkeiden lukumäärä
Hinta: Ostohinta per osake
Kulut: Ostoon liittyvät kulut, 1% 500€ asti sopimukseni mukaan
Summa: Tilille siirretty pääoma. Nettoveloitus tililtä oston yhteydessä (kulut mukaan lukien) ja netto-osingot verojen jälkeen osingon maksupäivänä. Osingon irtoamispäivän takia kaikki salkun osakkeet eivät välttämättä ole oikeutettuja osinkoon. Esim. osinko irtoaa 25. päivä mutta maksetaan seuraavan kuukauden 8. päivänä. Ostot tehdään aina kuun alussa.
Osakkeita yhteensä: Kumulatiivisesti arvo-osuustilillä olevat kaikki osakkeet
Arvo yhteensä: Päivämäärän päätöskurssin mukaan osakkeiden yhteisarvo
Tilin loppusaldo: Tilin saldo transaktion jälkeen
Salkku yhteensä: Osakkeiden ostamiseen käytetty raha kuluineen (myös uudelleen sijoitetut osingot), salkun arvo ja salkun arvon muutos euroissa ja prosenteissa. Tältä myös tyypillisen arvo-osuustilin raportti näyttäisi. Tilanne aina viimeisimmän oston päivämäärän päätöskurssin mukaan.

Tuotto?

Kuukausisäästämisessä tuotot tulevat jäämään maltillisiksi alussa. Se johtuu uuden pääoman vaikutuksesta salkun arvoon. Tutki alla olevaa esimerkkiä:

Ostat osakkeita 150€:lla ja niiden arvo nousee 10%. Arvo nyt 165€ (+15€). Sitten sijoitat jälleen 150€. Salkun sijoitettu pääoma nyt 300€ ja markkina-arvo 315€. Salkku enää 5% plussalla, mutta euromääräisesti edelleen +15€. Jos arvo ei muutu mihinkään kuukaudessa olisi sijoitettu pääoma 450€ ja arvo 465€. Edelleen +15€ mutta prosenteissa vain +3,3%.

Kuukausisijoittaja haluaa liikettä, ja ne parhaimmat tuotot saisivat tulla sitten joskus kun olet hankkinut riittävästi osakkeita. Kertasijoittaja haluaa tuotot heti totta kai. Kannattaa todellakin olla kärsivällinen, sillä kk-säästö ei ole ohituskaista vaurastumiseen. Mutta kun tätä jatkaa vuodesta toiseen ja silloin tällöin muistaa korottaa sijoitettu summaa niin vaurastumista ei oikein voi estää. Hauskin osuus alkaa, kun vuotuinen arvonmuutos on suurempi kuin sinä vuonna sijoitetut uudet rahat. Se kestää noin 10v jos sijoitettu kk-summa pysyy samana.

Muuta huomioitavaa

Arvo-osuustili ei maksa mitään, mutta jos se alkaa maksamaan jotain laitan kulut taulukkoon. Jos OP korottaa kaupankäyntikulut lopetan projektin. Tätä esimerkkiä ei pysty toteuttamaan korkeammilla kuluilla. Jos joskus myy syntyy verovelka. Tämä on 30% markkina-arvon ja hankintahinnan erotuksesta, jos potti plussalla.

Joku varmasti miettii, eikö olisikin fiksumpaa jos Kesko ostaisi omia osakkeita, silloin ei menisi mitään osinkoveroja kun koko Keskon osinko ohjautuu uusiin Keskon osakkeisiin. Näin se on, mutta viittaan aikaisempaan kommenttiini, että yhtä hyvin voisi hajauttaa ostokset moneen osakkeeseen. Silloin voisi valita vapaasti mihin saadut osingot käytettäisiin. Samoihin yhtiöihin, osittain samoihin tai täysin uusiin. Yksinkertaisuuden vuoksi tosiaan vain yksi yhtiö tässä prosessissa.

Puhun siis prosessista mieluummin kuin projektista, sillä projekteilla on aina päättymispäivä, enkä oikein näe miksi lopettaisin sijoittamaan uutta rahaa osakkeisiin.

Varaan itselleni oikeuden vaihtaa yhtiö lennosta milloin vain, jos Keskoa uhkaa konkurssi tai vakavat liiketoiminnalliset ongelmat. Jos kurssi laskisi muuten vain normaalin suhdannevaihtelun takia, saisin ostaa lisää osakkeita alempaan hintaan.

Koko prosessissa on yksi maininnan arvoinen yksityiskohta. Koska osakkeita ostetaan täysinä kappaleina voi eteen tulla tilanne, jossa raha ei riitä osakkeen ostamiseen. Näin voi olla, jos osakkeen yksikköhinta on yli 150€. Suhteellisen korkea yksikköhinta voi muutenkin vaikuttaa ostamiseen. Jos osakkeen hinta on 40€/kpl ja rahaa 150€ saa ostettua 3kpl (=120€), mutta 30€ jää tilille. Jos ostaa useamman yhtiön osakkeita tämä ei liene ongelma. Jos ostaa yhden osakkeen 5€:lla menisi kuluihin 5 senttiä.

Eduksi ei ole mitenkään ostaa mahdollisimman matalan yksikköhinnan osakkeita, jotta saisi suuren lukumäärän osakkeita. Sijoitettu pääoma on edelleen 150€/kk ja sillä tienataan riippumatta montako osaketta saatiin. Kannattaa pitää laatu mielessä kun valitsee yhtiöitään ja aika monesti laatuyhtiöiden yksikköhinta on yli 10€/kpl. Pidetään salkku vahvana.

Tämä ei ole affiliate mainosta, eikä minulla ole mitään sopimusta OP:n palveluiden markkinoinnista tai suosittelemisesta. Ghost Investor on aina täysin riippumaton ja itsenäinen toimija. Käytän useamman pankin palveluja. Mutta sen verran sanon, että muillakin pankeilla saisi olla vastaavanlainen kulukatto pienten osaketoimeksiantojen osalta. Nyt sitä on tarjolla vain OP:ssa ja Nordeassa (tilanne 4/2024).

Mikään tässä kolumnissa ei voida käsittää sijoitusneuvontana. Jokainen päättää itse miten sijoittaa ja vastaa omista sijoituspäätöksistään.

Svenne Holmström

Blogi päivitetty viimeksi 3.5.2024

Jos haluat opiskella osakesijoittamista, laadukkaasti mutta edullisesti, tutustu kurssivalikoimaamme täällä.

Svenne Holmström

Svenne Holmström on kokenut sijoitusalan ammattilainen. Hän toimi 16 vuotta pankkimaailmassa pääosin sijoitusten parissa ja perusti tämän jälkeen Ghost Investor sijoitusvalmennusyhtiön. Hänen innostava esiintymistapansa ja kyky esittää vaikeita asioita kansantajuisesti on kerännyt laajasti kiitosta.

1 ajatus aiheesta “Osakevarallisuuden rakentaminen kuukausisäästämisellä”

  1. Tuo 1% kaupankäyntikulu on mielenkiintoinen, koska se toki pätee myös osakkeiden myyntiin. Tarkoittaa sitä, että AOT:ltä on tällaisella kululla myös helppo vähentää osakeomistuksia. Pientenkin summien kotiuttaminen on mahdollista, voi irroittaa vaikka yhden kauppakassin hinnan verran voittoja (verojen jälkeen).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ghost Investor tarjoaa sijoittamisen, säästämisen ja talousasioiden verkkokursseja, webinaareja ja koulutuksia. Lisäksi tarjoamme henkilökohtaista taloudellista neuvontaa. Ghost Investor on osa Holmström Group Oy:tä.

044 7669568 | svenne ( a ) ghostinvestor.fi

https://ghostinvestor.fi/wp-content/uploads/2021/03/cropped-Ghost-Investor-logo.png
STANDING_BLACK_1080x952