Listautumisantimarkkinoilla hullut päivät

smiley-2979107_1920

Torstaina 25.3.2021 listautuivat sekä Orthex, että Sitowise Suomen pörssin Pre listalle. On aina kivaa nähdä uusia yhtiöitä pörssissämme, lisää mahtuu vallan mainiosti.

Mikä tahansa yhtiö ei voi listautua, vaan yhtiön on oltava listautumiskelpoinen. Pitkän listan lisäksi kaksi tärkeätä kriteeriä ovat vähintään 25% free float, eli vapaasti vaihdettujen osakkeiden osuus yhtiön osakekannasta sekä osakkeenomistajien lukumäärä, jonka tulee olla vähintään 500 omistajaa.

Listautumisannissa molemmat saavutetaan yleensä helposti, kunhan listautumishinta on edes jotenkuten oikein säädetty. Orthex sai listautumisannissa yli 21.000 omistajaa ja Sitowisekin 9.000. Voidaan todeta, että kysyntää on ollut.

Listautumisannissa osakkeet allokoidaan merkitsijöiden kesken jollakin periaatteella ja tässä ongelmat alkavat. Tämä allokointi on salamyhkäistä toimintaa, jossa ulkopuolisille ei kerrota miten lopputulokseen päädyttiin.

Ensinnäkin instituutioille myydään valtaosa osakkeista, näin ollen piensijoittajille tarjolla on vain muruset. Orthexin tapauksessa yleisölle tarjottiin 1,3milj osaketta ja instituutioille 10,6 milj osaketta, eli piensijoittajille tarjottiin 12,2% osakkeista. 21.000 omistajaa omistavat tämän jälkeen 7,3% yhtiöstä.

Sitowisessa sen sijaan jako oli vielä karumpi piensijoittajien näkökulmasta. Heille tarjottiin 1milj osaketta ja instituutioille 17,9milj osaketta, eli vain 5,6% allokoitiin piensijoittajille. 9.000 omistajaa omistavat vaivaiset 2,8% yhtiöstä.

Tämä johti siihen, että merkinnät rajoitettiin rajusti ja Orthexin tapauksessa kaikille muille paitsi instituutioille allokoitiin 62 osaketta ja Sitowisen uusille omistajille allokoitiin 100 kpl sekä 7,1% tuon yli tavoitelluista osakkeista. Itse tavoittelin 1000 Orthexin osaketta ja sain merkitä siis 62 kpl, lisäksi tavoittelin 700 Sitowisen osaketta joista sain merkitä 142 kpl.

Orthexin merkintähinta oli 6,82€ joten osakepotin arvo oli 422,84€. Sitowisen merkintähinta oli 8,20€, siinä päästiin sentään tuhannen euron paremmalle puolelle, yhteensä 1.164,40€. Merkintäsitoumuksia annoin 12.560€ edestä.

Läpinäkyvyyden ja demokratian kannalta on hyvä, että kaikki halukkaat saivat edes jonkun verran osakkeita, listautumiset eivät saa olla vain rikkaiden hommia. Mutta kun osakkeiden lukumäärä jää näinkin vaatimattomaksi, voidaan oikeutetusti kysyä onko tässä mitään järkeä?

En moiti sitä, että kysyntää on ollut ja paljon. Tämä voi jopa olla merkki pörssikuplasta kun ottajia on jonoksi asti. Sen sijaan rupesin pohtimaan tätä asiaa laajemmin, aloitetaan yhtiöstä.

Luotettavan markkina-arvon ja nousun aikaansaaminen edellyttää riittävästi kysyntää, eli likviditeettiä. Jos kukaan ei käy osakkeilla kauppaa heikkenee yhtiön valovoimaisuus sijoituskohteena. Yhtiö siis tarvitsee runsaasti sijoittajia.

Orthexin sai peräti 21.000 uutta omistajaa, se on suunnilleen saman verran kuin Altialla, Markimekolla ja Sanomalla on omistaja. Top 25 listalle Suomessa riittää 35.000 omistajaa.

Orthexin uudet omistajat saivat osakkeita kuitenkin vain 422€ edestä. Tuo on mukava summa sinänsä, mutta kukaan ei kyllä vaurastu vielä sillä. Moni piensijoittaja joutuu siis hakemaan lisää osakkeita markkinoilta jos haluavat suuremman potin.

Ketkä myisivät piensijoittajille? Listautumisantiin osallistuneet toiset piensijoittajat ja instituutiot totta kai, sillä vanhat omistajat eivät ole keventämässä enää. Se mitä huomattiin jo kaupankäynnin ensimmäisten tuntien aikana, oli se, että osa instituutioista eivät todellakaan aikoneet olla pitkäaikaisia omistajia. Orthexissa instituutiot kevensivät omistustaan 212.000 osakkeen edestä kahdessa ja puolessa tunnissa ja Sitowisessä ainakin yli 600.000 osaketta lensi instituutioiden salkuista.

Ostajina ovat olleet vakauttamistoimia ylläpitävä pankkiiriliike, sekä piensijoittajat. Instituutiot eivät erityisemmin kunnostautuneet ostopuolella. Olkoonkin, että tämä on vain havaintoja kahdelta ja puolelta tunnilta, mutta silti. Voidaan todeta, että pikavoittoa ovat olleet tavoittelemassa.

Mutta edelleen mietin asiaa yhtiön näkökulmasta. Miten sitoudutaan omistajat yhtiöön, jotta ovat mukana nauttimassa kasvusta, kun kaikille myönnetään vain rippeet? Tulevaisuudessa yhtiö saattaa tarvita rahaa ja silloin ollaan näiltä omistajilta pyytämässä rahoitusta osakeannissa. No, ei ne osakeannitkaan ole piensijoittajista kiinni, liian usein tämä hoidetaan suunnatuilla anneilla, mutta se on toinen tarina…

Se mitä tosiallisesti tapahtuu kaupankäynnin alettua, on se, että moni heittää osakkeet suoraan laitaan pörssikaupankäynnin alettua. Niin itsekin tein Orthexin osalta. Se olisi ollut aivan liian pieni suhteessa salkun kokoon eikä toisi mitään lisähyötyä salkkuun sinänsä. Toki olisin voinut ostaa lisää myös, mutta kun paha maku on jo kerran eksynyt suuhun, on sitä vaikeata saada pois. Sitowisessa jatkan omistajana toistaiseksi lupaamatta mitään, mutta ei sekään omistus päätä huimaa.

Todella moni muu pienomistaja on varmasti tehnyt saman johtopäätöksen, joten myyjiä on ensimmäisten päivien aikana runsaasti liikenteessä. Näin ei olisi ollut, jos laajalle joukolle olisi allokoitu runsaammin osakkeita. Miksi yhtiö aiheuttaa valtavasti kustannuksia ja sahaa omaa omistamiskaarta jo alusta alkaen? Piensijoittajille olisi varmasti voitu allokoida vaikkapa 20 tai 30% osakkeista ihan huoletta.

Myönnettäköön, että instituutiot ovat elintärkeitä antien toteuttamisen kannalta sillä piensijoittajien kiinnostus ei välttämättä riitä kattamaan kaikkia osakkeita. Mutta silti syntyy tunne, että instituutioilla olisi eri pelisäännöt kuin piensijoittajilla.

Instituutioille pedattiin lisäksi mahdollisuus lisäansioihin, mikäli myyntipaine kääntyisi ostopaineeksi. Ajattele jos kaikki 21.000 haluaisivat ostaa lisää, jotta saisivat tavoittelemaansa määrä osakkeita. Se tarkoittaisi arvonnousua ja instituutioille lisää pikavoittoa.

Jos tästä jäi paha maku suuhun, kävi vielä surkeammin Kreaten annissa. Silloin kaikille piensijoittajille allokoitiin 35 osaketta ja sen potin arvo oli parisataa euroa. Ei siinä ole mitään järkeä kenenkään kannalta.

Antien järjestäminen ei varmasti ole helppoa, mutta nämä kolme antia, Orthex, Sitowise ja Kreate osoittavat selvästi sen, että kehitettävää löytyy. Jokainen näistä meni piensijoittajan kannalta totaalisesti reisilleen. Kun näin on, heikkenee piensijoittajien mielenkiinto osallistua anteihin jatkossa, vaikka yhtiö olisi kuinka kiinnostava tahansa. Se ei voi olla eduksi kenellekään.

Pettymys on sitä suurempi, kun nämä annit eivät totaalisesti edes olleet hinnalla pilattuja. Näihinkin on törmätty vuosien varrella, kun vanhat omistajat lähinnä rahastavat pörssihuuman aikana.

Piensijoittajille on voitava allokoida enemmän osakkeita, sekä otettava huomioon näiden keskinäiset merkintäsitoumukset. Nyt oli samantekevää, halusitko 100 tai 5.000 osaketta, sait 62 Orthexissa. Sitowisessa tuo sentään huomioitiin jotenkuten. Väliraha on kiinni merkintäajankohdasta siihen asti, kunnes raha palautuu tilille eikä näin ollen käytettävissä vaikkapa muihin anteihin.

Toivottavasti listautumisannit järjestetään paremmin tulevaisuudessa, erityisesti piensijoittajien näkökulmasta. Se edistäisi kansankapitalismia.

Svenne Holmström

Svenne Holmström on kokenut sijoitusalan ammattilainen. Hän toimi 16 vuotta pankkimaailmassa pääosin sijoitusten parissa ja perusti tämän jälkeen Ghost Investor sijoitusvalmennusyhtiön. Hänen innostava esiintymistapansa ja kyky esittää vaikeita asioita kansantajuisesti on kerännyt laajasti kiitosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ghost Investor tarjoaa sijoittamisen, säästämisen ja talousasioiden verkkokursseja, webinaareja ja koulutuksia. Lisäksi tarjoamme henkilökohtaista taloudellista neuvontaa. Ghost Investor on osa Holmström Group Oy:tä.

044 7669568 | svenne ( a ) ghostinvestor.fi

https://ghostinvestor.fi/wp-content/uploads/2021/03/cropped-Ghost-Investor-logo.png
STANDING_BLACK_1080x952