Inderesin listautumisanti

woman-4783150_1920

Maanantaina 4.10 alkaa Inderesin kauan odotettu listautumisanti ja se päättyy tiistaina 5.10. klo 16:30. Tai ei se varsinaisesti pääty silloin, antiehtojen mukaan viimeinen merkintäpäivä on 11.10., mutta antia voidaan keskeyttää esim. ylimerkintätilanteessa jo 5.10. klo 16:30. Näin tulee uskoakseni käymään.

Inderesin anti on täysin poikkeuksellinen muihin aiemmin nähtyihin anteihin verrattuna. Ensinnäkin antiin pystyvät osallistumaan vain yhtiön asiakkaat. Pitää olla vähintään rekisteröitynyt Inderes Free jäseneksi, jotta voi osallistua. Kun osake listautuu voit hankkia sitä jälkimarkkinoilta ilman minkäänlaisia sidoksia Inderesiin.

Toisekseen annissa instituutioita ei nähdä. Kaikki 169.636 osaketta tarjotaan suoraan piensijoittajille. Pörssikelpoisuuteen vaaditaan, että yhtiön osakkeista 25% ovat nk free floatina, eli vapaan kaupankäynnin kohteena, mutta lisäksi ainakin 500 osakkeenomistajaa. Aiemmat annit ovat olleet vähän sellaisia, että piensijoittajille on tarjottu ropposet varmistaakseen yhtiön virallista pörssikelpoisuutta. Piensijoittajat ovat saaneet merkata 1-5% yhtiön koko osakekannasta listautumisannin jälkeen, joten piensijoittajien omistusosuus uusissa yhtiöissä on ollut mitättömän pientä.

Nyt sen sijaan piensijoittajille tarjotaan 14,5 % kaikista osakkeista listautumisannin jälkeen. Tästä kymmenen pistettä ja laatikollinen papukaijamerkkejä Inderesille!

Vähimmäismerkintämäärä on 20kpl ja enimmäismerkintä on 2.000 kpl. Merkintähinta on 25 € joten 500 €:lla pääsee mukaan. Kun tarjottava määrä on 169.636 ja vähimmäismerkintä on 20 kpl voidaan sanoa, että anti on täyteen merkitty kun 8.482 sijoittajaa merkitsevät minimimäärän. Väitän, että antiin osallistuu helposti 20.000 sijoittajaa, joten osakkeiden allokaatio voi aiheuttaa Inderesin hallitukselle harmaita hiuksia.

Taas tulee olemaan sellainen listautuminen, jossa merkintäsummasta riippumatta tulet saamaan osakkeita joillakin sadoilla euroilla. Tämän blogin artikkelikuva kuvastaa mainiosti mistä kyse. Aiemmissa iso syy tähän oli tarjottavien osakkeiden allokaatiossa instituutioiden ja piensijoittajien kesken, nyt kun suurilla summillakaan ei pääse mukaan niin ehkä tämä on vain oikein kuvaavaa markkinoiden nykytilanteesta. Osakkeet ja erityisesti uudet yhtiöt kiinnostavat.

Ainahan harmittaa, jos ei saa osakkeita, mutta Inderesiä ei voi mitenkään syyttää kovasta mielenkiinnosta sitä kohtaan. Päinvastoin, hyvinhän yhtiö on kommunikoinut markkinoiden kanssa ja rakentanut oikein mielenkiintoisen kokonaisuuden tyhjästä.

Kannattaako osallistua antiin?

Merkintähinta on 25 euroa. Osakekannassa on ennestään 1.397.212 osaketta ja nyt lasketaan liikkeelle enintään 250.000 kpl (alustava arvio 236.303 kpl, henkilöstöanti ja yleisöanti yhteensä). Uudella enimmäismäärällä osakekanta voisi nousta enintään 1.647.212 osakkeeseen ja yhtiön markkina-arvo listautumishetkellä olisi 1.647.212 x 25€ = 41.180.300 €.

Onko tämä paljon vai vähän? Tuntuu hiukan hassulta yrittää analysoida analyysiin keskittynyttä yhtiötä, mutta yritetään murskata hiukan numeroita.

Yhtiön liikevaihto vuonna 2020 oli 8.7me ja nettotulos verojen jälkeen 1,12me. Tästä saadaan jo kaksi tunnuslukua laskettua, eli P/E (markkina-arvo/tulos) joka olisi 36,8 ja P/S (markkina-arvo/liikevaihto) joka olisi 4,73. Yhtiö on nettovelaton.

Tämän vuoden alkupuolisko on mennyt oikein mainiosti, liikevaihto on 1-6/2021 ollut 5,8me ja tulosta on jo nyt 684te verojen jälkeen jossa on 52% kasvua verrattuna tilikauden 2020 vastaavaan ajankohtaan. Inderesin oman ennusteen mukaan vuoden 2021 liikevaihto asettuu 11,6-12,3me haarukkaan ja EBITA liikevoitto 2,1-2,6me haarukkaan.

Yhtiö kasvaa nopeasti ja ei ole siten millään tavalla hinnalla pilattu. Tämän vuoden EBITA ennustetta hyödyntäen P/E luku olisi niinkin maltillinen kuin 15,8 – 19,6. Tämä luku ei ole vertailukelpoinen edellisiin P/E lukuihin, joissa laskin tulosta verojen jälkeen.

Yhtiön osingonjakopolitiikan mukaan tavoitteena on maksaa absoluuttisesti kasvavaa osinkoa. Osinkotuotto jäänee erittäin maltilliseksi, jos puolet tuloksesta maksetaan osinkoina olisi osinkotuotto noin 1,3%. Todennäköisesti osinko kasvaa tulokseen verrattuna hiukan pienemmällä kulmakertoimella, en usko, että Inderes sortuu itse osinkoansaan edes vahingossa.

Tunnusluvut tutuiksi!

Miten antiin osallistutaan?

Jotta pääsee merkitsemään osakkeita annissa tulee vähintään olla rekisteröitynyt Inderes Free käyttäjä. Inderesin kotisivuille tulee linkki Evliin jossa merkintä tehdään. Pidä salkkusi tietoja auki kun syötät lomakkeeseen tietoja, tulet tarvitsemaan arvo-osuustilisi numero ja pankkitilisi numero myös. Merkintämaksu maksetaan samalla verkkopankkitunnuksillasi.

Eli ei tarvitse olla Evlin asiakas, voit olla minkä tahansa pankin asiakas. Jos salkku sijaitsee Nordnetissä pitää ensin siirtää rahaa omaan pankkiin, koska Nordnetillä ei ole verkkopankki. Osakkeet voit silti ohjata Nordnettiin, joskin merkintäraha menee oman pankin kautta. Tämä ei liene ylitsepääsemätön vaiva.

Osakesäästötilin kautta ei tällä kertaa valitettavasti voi osallistua.

Millainen yhtiö kyseessä?

Inderesillä on joitakin toisiaan täydentäviä toimialoja. Yhtiö on perustamisestaan keskittynyt pörssiyhtiöiden analyysiin ja on siinä alan rakennemuutosten siivittämänä onnistunut myymään palveluitaan joka toiselle suomalaiselle pörssiyhtiölle.

Vuonna 2019 yhtiö hankki Flik videoviestintäratkaisuihin keskittyneen yhtiön. Flikin avulla Inderes voi myydä striimattuja yhtiökokouksia. Korona nosti vahvasti esille palvelun tarvetta, etenkin vuoden 2020 yhtiökokoukset olivat totaalinen katastrofi pienomistajien näkökulmasta. Voisi kuvitella, että jatkossa yhtiöt tekevät hybridikokouksia, joihin osa osallistuvat paikan päällä ja osa verkon kautta.

Yhtiö onkin onnistunut keräämään yhteen pörssiyhtiöt, omistajat ja sijoittajat omaan ekosysteemiinsä. Mukana on jo peräti 64.000 aktiivista käyttäjää. Toiminta on siis varsin skaalautuvaa ja alusta erittäin mielenkiintoinen myös pörssiyhtiöiden näkyvyydelle. Tämä alusta onkin keskeinen yhtiön kasvun mahdollistamiseksi.

Yhtiö kertoo, että yli 150 pörssiyhtiötä käyttävät vähintään yhtä yhtiön tarjoamaa palvelua Suomessa ja Ruotsissa. Flikin tytäryhtiöllä oli jo aiemmin toimintaa Ruotsissa. Siitä tulikin minulle mieleen, että Ruotsin markkinat voisi olla Inderesille seuraava luonnollinen askel analyysissäkin, joskaan tästä en löytänyt mitään mainintaa heidän antiesitteestään.

Yhtiö kertookin tavoittelevansa nopeata kasvua, antiesitteen mukaan peräti “30-50 % kasvun ja kannattavuuden (EBITA-%) yhteissummaa”. Jos se tähän pystyy, on odotettavissa massiivinen kurssinousu heti alkuun.

Mikä puhuu sitten Inderesiä vastaan?

Yhtiöllä on tietyllä tapaa hallitseva markkina-asema ja se näkyy yhtiön antaessa suosituksia pienyhtiöistä. Puhutaan jopa Inderes-efektistä. Koska huomattava osa yhtiöistä maksavat Inderesille analyysien tuottamisesta on puolueettoman aseman säilyttäminen entistä tärkeämpää.

Voi olla, että tästä tulee vielä jonain päivänä kunnon badwill, mutta toistaiseksi toimeksiannot on hoidettu hyvin mitä nyt ulkopuolisena asian voi nähdä. Mainehaitta on mielestäni yhtiön kannalta suurin riski, niin kuin aina rahoitusalalla. Kun maine on kerran mennyttä on sitä vaikeata paikata. Nyt ollaan kaukana siitä, koska analyytikoille sataa palkintoja osumatarkkuudesta.

Kasvumahdollisuuksien seinä tulee kuitenkin kohta vastaan Suomessa. Inderesin antiesitteen mukaan he ovat mieluummin pieni ja erinomainen kuin suuri ja keskinkertainen yritys. Jos kasvua povataan vuosittain 30-50%, niin kyllähän tämä on suora ristiriita. Jossain vaiheessa sen pitää päättää haluaako jatkaa kasvuaan vai tyytyykö se jollekin liiketoiminnan tasolle? Jos tyytyy romahtaa sen pörssikurssi ennemmin tai myöhemmin jos kurssi on päässyt keulimaan. Tämä epävarmuus luo tietynlaisen lasikaton pörssinousullekin.

Osakesijoittaminen II

Mitä minä teen?

Itse näen kuitenkin paljon enemmän positiivista kuin negatiivista Inderesin annissa. Lisäksi toivon, että lähtevät myös Ruotsiin analysoimaan paikallisia pörssiyhtiöitä. Ruotsista löytyy paljon enemmän kiinnostavia yhtiöitä kuin Suomesta ja se olisi isolle 64.000 aktiivisen jäsenen yhteisölle mannaa.

Ja onhan siinä toinenkin polku, että kääntäisivät analyysit ruotsiksi ja englanniksi ja alkaisivat myymään näitä kansainvälisesti. Silloin yhteisökin voisi kansainvälistyä, joka mahdollistaa aivan toisenlaisia näkemyksiä, vähän kuin Sharevillen palvelu. Silloin toiminta olisi todellakin skaalautuvaa. Se olisi edelleen melko pieni toimija, jolla on iso asiakaskunta. On kuitenkin vaikeata sanoa millaisen polun he itse ajattelevat. Tenbaggeriksi (arvo 10x ylös) tämä ei ole näillä näkymin moneen vuoteen vaikka liiketoiminta kasvaisi 30-50% vuodessa.

Aion osallistua antiin koska tiedossa lienee vähintäänkin pikavoitto. Siitä en kuitenkaan haaveile. Osakemäärä tulee valitettavasti jäämään varsin vaatimattomaksi, se on jo nyt selvää. Ehkä pitää hankkia lisää avauksesta? Saa nähdä miten käy. Olisi kiva yhtiö salkussa kuitenkin.

Tämä ei ole sijoitusneuvo eikä kenenkään tule tehdä sijoituspäätöksiä jonkun bloggaajan henkilökohtaisesta mielipiteestä.

Svenne Holmström, sijoitusvalmentaja

Svenne Holmström

Svenne Holmström on kokenut sijoitusalan ammattilainen. Hän toimi 16 vuotta pankkimaailmassa pääosin sijoitusten parissa ja perusti tämän jälkeen Ghost Investor sijoitusvalmennusyhtiön. Hänen innostava esiintymistapansa ja kyky esittää vaikeita asioita kansantajuisesti on kerännyt laajasti kiitosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ghost Investor tarjoaa sijoittamisen, säästämisen ja talousasioiden verkkokursseja, webinaareja ja koulutuksia. Lisäksi tarjoamme henkilökohtaista taloudellista neuvontaa. Ghost Investor on osa Holmström Group Oy:tä.

044 7669568 | svenne ( a ) ghostinvestor.fi

https://ghostinvestor.fi/wp-content/uploads/2021/03/cropped-Ghost-Investor-logo.png
STANDING_BLACK_1080x952